350 tysięcy litrów mleka na dobę będzie przerabiała nowa linia serowarska, uruchomiona w Spółdzielni Mleczarskiej SUDOWIA w Suwałkach. To aż o 110 tysięcy litrów więcej niż do tej pory. Nowa linia to gwarancja wysokiej jakości produktów, a także oszczędność w zużyciu energii.
Nowa linia jest w pełni zautomatyzowana, dzięki czemu z mleka uzyskuje się gotowy produkt. Potem ser płucze się w solance i odkłada na półkę, aby dojrzał. Dzięki nowej linii wydajność wzrośnie o połowę.
- To bezpieczna produkcja, gwarantująca powtarzalną wysoką jakość sera – podkreślała Bożena Dobrzyń, prezes Spółdzielni Mleczarskiej SUDOWIA. - Specjaliści pracowali nad jej rozbudową przez rok. Dzięki nowej linii pracownikom będzie lżej, ale przy tym nie zmniejszymy liczby zatrudnionych.
Konsekwencji w dążeniu do rozwoju firmy i znakomitych osiągnięć gratulował prezes Bożenie Dobrzyń Czesław Renkiewicz, prezydent Suwałk.
- Spółdzielnia dobrze radzi sobie z konkurencję na rynku mleczarskim i życzę, żeby dzięki nowej linii jej pozycja jeszcze się wzmocniła.
Spółdzielnia Mleczarska "SUDOWIA" jest kontynuatorką dokonań Spółdzielni Mleczarskiej w Suwałkach, która powstała w 1925 roku. Nazwę SUDOWIA przyjęła w 1986 roku. Dzisiaj zatrudnia 235 pracowników i przyjmuje mleko od około 800 dostawców.