Aktualności

Spotkanie z kuchnią i kulturą żydowską

Karczma u Mojsze Epstejna, przygotowana przez Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku była jednym z najbarwniejszych elementów dwudniowego święta tradycyjnej muzyki i smaków w Suwałkach, czyli połączonych imprez "Suwalskiego Jarmarku Folkloru i Smaku" i festiwalu kulinarnego "Sąsiedzi przy stole", który odbył się w miniony weekend w parku Konstytucji 3 Maja. Pomysł studentów UTW miał na celu przywołanie tradycji dawnych mieszkańców Suwałk i okazał się strzałem w dziesiątkę. 
W karczmie można było spróbować m.in. żołądków po żydowsku, gęsich pipek (szyjek), szabasowego kugla, przypominającego naszą babkę ziemniaczaną, pierożków z mięsem wołowym, bułeczek z sezamem oraz piernika korzennego. Specjały przygotowały gospodynie z sekcji kulinarnej UTW. One też serwowały potrawy wszystkim gościom. Nad interesem czuwał i szmoncesy opowiadał Mojsze Epsztajn, w którego wcielił się tego dnia Wojciech Fałtynowicz.
Żydowskie melodie i pieśni przywołali z kolei zespół Złota Jesień i Kapela Jankiela pod kierunkiem Piotra Skowrońskiego. Na scenie pojawiły się także w żydowskich strojach tancerki z grupy "Srebrne Pierwiosnki", działającej przy UTW pod kierunkiem choreograficznym Marii Lauryn. 

Wydarzenie zostało przygotowane w ramach projektu pt. „Czas nas uczy pogody”, realizowanego z dofinansowaniem Miasta Suwałki.

29
Lipiec