Piąta edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole” odbędzie się w najbliższą niedzielę (9 września) w Suwałkach. Areną zmagań kucharzy z Polski, Litwy, Łotwy i Niemiec od godz. 10.00 do 15.00 będzie park Konstytucji 3 Maja. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego jest przyrządzenie potraw z wykorzystaniem regionalnych receptur, w szczególności walorów smakowych, zdrowotnych i dietetycznych takich warzyw jak: kapusta, buraki i marchew. Zadaniem ekip kucharskich będzie ugotowanie zaproponowanych przez siebie potraw: dania głównego oraz przystawki lub deseru i wykorzystanie do tego celu: kapusty, buraka lub marchwi. Suwalczanie będą mieli okazję skosztowania konkursowych dań ponieważ każda z ekip przygotuje także porcje do degustacji. Pojedynkowi kucharzy z Polski, Litwy, Łotwy i Niemiec będzie towarzyszył pokaz kulinarny, polegający na gotowaniu żuru – tradycyjnej polskiej zupy, kiermasz produktów regionalnych oraz występy zespołów dziecięcych Suwalskiego Ośrodka Kultury, suwalskich seniorów oraz kapel ludowych z Suwalszczyzny.
V Międzynarodowy Konkurs Kulinarny
„SĄSIEDZI PRZY STOLE”
pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Suwałk
Program:
godz. 10.00 – rozpoczęcie działalności stoisk z produktami i wyrobami regionalnymi, początek pokazu kulinarnego - gotowanie żuru tradycyjnego
godz. 10.00 – 10.30 – odbiór stanowisk kucharskich przez ekipy kucharzy
godz. 11.00 – uroczyste otwarcie V Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole” przez Czesława Renkiewicza - Prezydenta Miasta Suwałk i Marcina Budynka – Gościa specjalnego
godz. 11.05 – 11.15 prezentacja ekip kucharskich
godz. 11.15 - rozpoczęcie rywalizacji drużyn kucharskich z Polski, Litwy, Łotwy
i Niemiec (temat przewodni: dania z wykorzystaniem buraków, kapusty i marchwi) oraz początek kulinarnych warsztatów uczniowskich
godz. 11.15 – 12.00 – występy zespołów z Suwalskiego Ośrodka Kultury
godz. 12.00 – 13.00 występ Kapeli ONEGDAJ
godz. 13.00 – 14.00 występ Kapeli PRZEROŚLAKI
godz. 14.00 – zakończenie rywalizacji drużyn kucharskich, ocena potraw przez jury, zakończenie warsztatów i pokazu kulinarnego, degustacja przygotowanych potraw przez publiczność
godz. 14 – 15.00 - występ Zespołu SUWALSKIE STARSZAKI
godz. 15.00 - ogłoszenie wyników rywalizacji kulinarnej przez Marcina Budynka, przewodniczącego jury, wręczenie dyplomów i nagród przez Czesława Renkiewicza, Prezydenta Miasta Suwałk (towarzyszą pozostali członkowie jury: Marcin Budynek i Cezary Cieślukowski).