Aktualności

Projekt "Gotuj lokalnie"

Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach zakwalifikował się do projektu „Gotuj lokalnie” promującego wykorzystanie specjałów kuchni regionalnej i tradycyjnej. Projekt realizowany jest przez Fundację Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej i Akademii Kulinarnej Marcina Budynka przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Celem programu jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.

Udział w projekcie pozwoli uczniom poszerzyć wiedzę teoretyczną oraz podnieść swoje kwalifikacje zawodowe. Uczniowie od kwietnia do czerwca br. wezmą udział w warsztatach prowadzonych w formie zajęć pozalekcyjnych. W ramach projektu odbędą się także szkolenia dla nauczycieli oraz ogólnopolski konkurs kulinarny dla uczniów. Nagrodą dla zwycięzców w konkursie będzie kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Szkolenie dla nauczycieli w formie warsztatów kulinarnych odbędzie się podczas Targów EuroGastro i będzie prowadzone przez znanych szefów kuchni, m.in. Marcina Budynka, Jerzego Pasikowskiego i Josepha Seeletso.

10
Marzec