Setki Suwalczan i turystów odwiedziło w niedzielę Park Konstytucji 3 Maja, gdzie można było spróbować pysznych dań z kuchni czterech narodów: Polski, Litwy, Łotwy i Niemiec. W pojedynku narodów na najlepszy danie wygrali Niemcy z partnerskiego miasta Waren.
– W tym roku nie udało się do nas dotrzeć zespołowi z Rosji – mówi Czesław Renkiewicz, prezydent Suwałk. – Szkoda, bo mielibyśmy pełen przekrój kuchni naszego regionu, wielonarodowego i wielokulturowego - dodał.
Podczas piątej już edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego “Sąsiedzi przy stole” królowały potrawy, których głównymi składnikami były kapusta, marchew i buraki. Kucharzom oraz oczekującym w długich kolejkach lub przy stołach na efekty ich pracy czas umilały zespoły ludowe i chóry.
Niemcy z Muritz ugotowali zupę z białej kapusty, galaretę wieprzową z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków, zrobili kanapki z ich regionalnym serem.
Smażony ser z Wiżajn oraz kurczak zagrodowy podlaski i dynia hokkaido z limonką, imbirem i mlekiem kokosowym okazały się specjalnością polskiej ekipy, którą dyrygował kucharz Marcin Budynek. Barw gospodarzy bronili uczniowie Zespołu Szkół nr 4 oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. Obok nich pracowali kucharze z łotewskiej Amaty. Litwini z Wisztyńca podali chłodnik litewski oraz sałatkę przypominająca nasz “kaczy żer”, z tym że bez jajek. Jajek i białej kiełbasy nie brakowało za to w żurku, czy też poprawniej w żurze, serwowanym przez firmę “Kalinka”.
– Przygotowaliśmy 300 litrów żurku oraz 500 potraw degustacyjnych – wylicza Marcin Budynek. – Tyle smakołyków w jednym miejscu, to się bardzo rzadko zdarza - dodał.
Jeszcze więcej smakołyków można było kupić na stoiskach z wyrobami kuchni regionalnej na jarmarku towarzyszącym “Sąsiadom przy stole”.
tekst: Suwałki24
Sąsiedzi spotkali się przy stole