Aktualności

XVI Kaziuk Suwalski

Już po raz 16, odbył się Kaziuk Suwalski, czyli „jarmark odpustowy w nowomiejskich realiach”. W niedzielę 1 marca ul. Patli i część ul. Witosa obok kościoła p.w. św. Kazimierza Królewicza zamieniła się w jeden wielki kolorowy świąteczny kiermasz.
Po mszy św. o godzinie 10.00 uroczystego otwarcia jarmarku dokonał Łukasz Kurzyna Zastępca Prezydenta Miasta Suwałk.
Kaziuk Suwalski, czyli „jarmark odpustowy w nowomiejskich realiach” wywodzi się ze wspólnej dla Polski i Litwy tradycji uczczenia świętego Kazimierza – patrona Metropolii Wileńskiej i Wielkiego Księstwa Litewskiego, której Suwalszczyzna była częścią do 1795 r. Choć współczesny kiermasz ma charakter bardziej wielkomiejski, to mimo upływu czasu nie zatracił swego kolorytu.
Podobnie jak w Wilnie, gdzie główny historyczny jarmark od ponad 400 lat funkcjonuje obok kościoła św. Kazimierza, również w Suwałkach organizowany jest przy parafii pod wezwaniem św. Kazimierza Królewicza.
Dzięki staraniom organizatorów – Suwalskiego Ośrodka Kultury działającego wspólnie z parafią p.w. św. Kazimierza – udaje się zachować historyczną ciągłość kulturową Kaziuka Suwalskiego, który podobnie jak jego pierwowzór, Kaziuk Wileński, zmienia charakter w zależności od terminu, w jakim się odbywa. Gdy odpust kazimierski przypada w karnawale – impreza ma charakter ludyczny, jeśli w Wielkim Poście – refleksyjny.
Na kiermaszu można było kupić rękodzieło ludowe zarówno z Suwalszczyzny, jak i będące dziełem litewskich twórców, specjalnie na ten dzień zapraszanych do Suwałk. Ulice Patli i fragment Witosa w pobliżu kościoła zapełniły się kolorowymi kramami, na których prezentowane były autentyczne dzieła sztuki ludowej.
Urzekająca ręcznie wykonane ceramika ludowa, wyroby plecione i wyczarowane przez zręczne ręce z drewna, cieszące oczy kolorowe wałki podwileńskich palm wielkanocnych, różnobarwne pisanki pieczołowicie zdobione wzorami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie czy artystyczne kowalstwo ludowe to tylko część „egzotyki” stwarzającej wyjątkowy nastrój i niepowtarzalny klimat tego święta. Uczestnicy Kaziuka Suwalskiego cenią sobie również możliwość zakupu apetycznych „prawie smorgońskich” obwarzanek oraz kaziukowych serc z piernika z sentencjami. Wielbiciele smacznego jadła znaleźli na straganach przygotowane tradycyjnymi metodami smakowite wędliny, pieczywo, smalec i inne specjały. W trakcie każdego suwalskiego Kaziuka prezentowane są także pokazy dawnego rzemiosła ludowego.
Zaproszone zespoły folklorystyczne w kościele p.w. św. Kazimierza Królewicza śpiewały przed głównymi mszami dawne pieśni opiewające św. Kazimierza.
Kaziuk Suwalski odbył się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Suwałk Czesława Renkiewicza.
Źródło: SOK Suwałki
Zdjęcia: Radio 5, UM Suwałki

02
Marzec