5 583 suwalskich przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych uczestniczy w akcji „ Szklanka mleka”, a 2 734 uczniów klas I- III suwalskich podstawówek korzysta z programu „Owoce i warzywa w szkole”.
W roku szkolnym 2014/2015 w Mieście Suwałki udział w programie „Owoce i warzywa w szkole” biorą wszystkie szkoły podstawowe, tj.:
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Suwałkach Specjalna Szkoła Podstawowa nr 1 w Suwałkach,
Zespół Szkół nr 8 w Suwałkach Szkoła Podstawowa nr 2 im. A. Piłsudskiej w Suwałkach,
Szkoła Podstawowa nr 4 im. ks. K. A. Hamerszmita w Suwałkach,
Zespół Szkół nr 9 w Suwałkach Szkoła Podstawowa nr 5 im. A. Wierusz-Kowalskiego w Suwałkach,
Szkoła Podstawowa nr 6 im. A. Kujałowicz w Suwałkach,
Zespół Szkół nr 7 w Suwałkach Szkoła Podstawowa nr 7 w Suwałkach,
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Wł. Puchalskiego w Suwałkach,
Zespół Szkół nr 10 w Suwałkach Szkoła Podstawowa nr 10 z Oddziałami Integracyjnymi im. Olimpijczyków Polskich w Suwałkach,
Zespół Szkół nr 3 w Suwałkach Szkoła Podstawowa nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Suwałkach.
Łącznie programem objętych jest 2734 dzieci.
Program „Owoce w szkole” ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owoców i warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia. Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:
świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),
soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Ponadto, osiem szkół podstawowych oraz siedem przedszkoli prowadzonych przez Miasto Suwałki w roku szkolnym 2014/2015 bierze udział w programie „Szklanka mleka”. Łącznie ww. programem objętych jest 5583 dzieci.
Celem programu „Szklanka mleka” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych. W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty.