W dniu 13 września 2015 r. (niedziela) odbędzie się w Suwałkach w parku Konstytucji 3 Maja kolejna impreza plenerowa: Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”.
Serdecznie zapraszamy w tym dniu do parku mieszkańców Suwałk i regionu, gości i turystów do wspólnej zabawy oraz poznawania smaków Pogranicza.
Celem konkursu jest promocja dziedzictwa kulinarnego Suwalszczyzny oraz naszych sąsiadów z Litwy, Białorusi i obwodu kaliningradzkiego Federacji Rosyjskiej oraz przybliżenie i przyswojenie wspólnych tradycji kulinarnych.
Dobra kuchnia od zawsze niczym magnes przyciąga poszukujących nowych doznań smakowych, zainteresowanych powrotem do tradycji.
W programie imprezy trwającej od godz. 10 do godz. 16 przewidziano potyczki kulinarne kucharzy z Suwalszczyzny, Ozierska stół obwód kaliningradzki Federacji Rosyjskiej), Prużan (Białoruś) i Alytusa (Litwa), występy zespołów ludowych wspierające ekipy kucharzy i warsztaty kulinarne. W trakcie imprezy zostanie podjęta próba „bicia” rekordu w długości kiszki ziemniaczanej.
Nic tak nie zbliża ludzi, jak smacznie i pachnąco zastawiony stół. Po zakończeniu zmagań konkursowych będzie okazja do degustacji potraw przygotowanych przez kucharzy z Polski, Białorusi, Litwy i Rosji.
Spodziewany jest udział wielu wystawców z wyrobami rękodzieła ludowego oraz jadła regionalnego z Pogranicza.
Imprezę poprowadzi Marcin Budynek, znany i ceniony kucharz, promotor polskiej kuchni regionalnej.
Organizatorami Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole” są: Miasto Suwałki i Bayer Media. Patronat honorowy nad imprezą objął Prezydent Miasta Suwałk.
Program:
godz. 10.00 – otwarcie jarmarku produktów regionalnych i rękodzieła artystycznego i sztuki ludowej, stoisk promocyjnych i gastronomicznych, konkursy i warsztaty kulinarne
godz. 10.00 – 16.00 występy zespołów artystycznych i kapel z terenu pogranicza polsko-litewsko-białorusko-rosyjskiego
godz. 11.00 – uroczyste otwarcie Międzynarodowego Konkurs Kulinarnego „Sąsiedzi Przy Stole” przez Prezydenta Miasta Suwałk
godz. 11.15- 11.30 – prezentacja ekip uczestniczących w pojedynku kulinarnym
godz. 11.30 – 15.00 pojedynek kucharzy, przygotowanie popisowych dań, ocena przez jury, degustacja potraw przez publiczność
godz. 15.30 – ogłoszenie wyników na scenie i wręczenie nagród
godz. 16.00 zakończenie imprezy