Aktualności

Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku

Zakończył się Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.

To swego rodzaju nowe wydarzenie, łączące w sobie tradycyjny Jarmark Folkloru oraz Festiwal Kulinarny Sąsiedzi Przy Stole. Pierwszego dnia w mieście królował folklor: koncerty zespołów muzycznych i wokalno – tanecznych. Był kiermasz rękodzieła i lokalnych przysmaków oraz pokazy rzemiosł tradycyjnych.

Na scenie muszli (22 lipca 2023 r.) odbył się także przegląd tradycyjnego folkloru muzycznego Suwalszczyzny, który jest kwalifikacją do udziału w ogólnopolskich festiwalach folklorystycznych, między innymi 58. Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w roku 2024 - Przegląd Muzyki Ludowej Suwalszczyzny.

W przeglądzie wzięli udział muzycy, śpiewacy, kapele, zespoły i soliści z regionu. Warto podkreślić, że bardzo pozytywnie zaskoczyła nas w tym roku ilość występujących. Na scenie zaprezentowało się 17 zespołów śpiewaczych, 8 solistów śpiewaków, jedna kapela, oraz 3 wykonawców w kategorii MISTRZ-UCZEŃ.
 
Występujących oceniało jury w składzie:
 
mgr Izabela Filipiak – Sokołowska – etnomuzykolog, Państwowa Szkoła I i II stopnia w Suwałkach
mgr Janusz Sokołowski – etnomuzykolog
W kategorii ,,Mistrz – Uczeń" przyznano
– II miejsce: Anna Szafranowska (M) i Natalia Luty (U) oraz Helena Kibitlewska (M) i Jan Zadykowicz (U)
– I miejsce: Beata Szyszko – Anzulewicz (M), Daria Anzulewicz (U) i Kordian Anzulewicz (U)
 
W kategorii zespołów śpiewaczych przyznano
– wyróżnienia: Litewski Zespół SUDUVA z Suwałk oraz Zespół Pieśni Ludowej SZUWARKI z Wiżajn;
– III miejsce: Zespół Ludowy SZESZUPA z Rutki Tartak, Zespół Śpiewaczy WIGRANIE ze Starego Folwarku oraz Zespół BAKAŁARZ z Bakałarzewa;
– II miejsce: Zespół Regionalny LIPSK z Lipska oraz POGRANICZE z Szypliszk
– I miejsce: Zespół Śpiewaczy ROSPUDA z Filipowa oraz Zespół Śpiewaczy MODRY LEN z Nowinki;
 
W kategorii spolistów-śpiewaków przyznano
– wyróżnienia: Janina Chmielewska z Przerośli i Stanisłam Mikołajczyk ze Szczebry;
– III miejsce: Anna Szafranowska z Suwałk i Joanna Dyczewska z Filipowa;
– II miejsce: Kamila Kopiec z Sejn i Małgorzata Makowska ze Studzianego Lasu;
– I miejsce: Krzysztof Dziemian z Żyrwin oraz Ewa Kuprewicz z Żywej Wody;
 
W kategorii kapel przyznano
– I miejsce: Kapela KANKA FRANKA z Mikołajewa i Studzianego Lasu.
 
Przyjmując kryteria merytoryczne, a także ograniczenia wynikające z regulaminu kazimierskich festiwali – Jury przyznaje pierwsze miejsca oraz typuje na przyszłoroczny 58 Ogólnopolski Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w 2024 roku jako reprezentantów Suwalszczyzny następujących wykonawców:
W kategorii zespołów śpiewaczych Zespół Śpiewaczy ROSPUDA z Filipowa;
W kategorii solistów-śpiewaków Krzysztof Dziemian z Żyrwin;
W kategorii kapel Kapela KANKA FRANK z Mikołajewa i Studzianego Lasu;
W kategorii ,,Mistrz-Uczeń" Beata Szyszko-Anzulewicz (M), Daria Anzulewicz (U) i Kordian Anzulewicz (U);
 
Jury sugeruje, aby na pozostałych festiwalach makroregionalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych, a szczególnie na Festiwalu ,,Sabałowe Bajania" w Bukowinie Tatrzańskiej Suwalszczyznę w roku 2024 reprezentowali:
 
W kategorii zespołów śpiewaczych Zespół Śpiewaczy MODRY LEN z Nowinki;
W kategorii solistów-śpiewaków Ewa Kuprewicz z Żywej Wody;
W kategorii kapel Kapela KANKA FRANKA z Mikołajewa i Studzianego Lasu.
 
Podczas drugiego dnia suwalskiej imprezy nie zabrakło również prezentacji artystycznych zespołów i kapel z Suwalszczyzny, Ukrainy i Litwy oraz jarmarku rękodzieła i jadła. Królowały pokazy i konkursy kulinarne.
Do rywalizacji pod hasłem „Sąsiedzi przy stole” stanęli kucharze z naszego regionu, Litwy i Francji, a motywem przewodnim była kuchnia francuska z wykorzystaniem jesiotra i innych suwalskich produktów regionalnych.
Wyniki są następujące:
I miejsce Folwark Hutta
II miejsce Euro-Toques
III miejsce Stowarzyszenie Podlaskie Smaki

Zwycięzcy przyrządzili następujące dania:
Zupa - Krem cukiniowo-miętowy z grzanka z serem
Danie główne - Filet z jesiotra pod pierzynka maslano-pietruszkowa z musem z batatów i sosem beurre blanc.
Deser - Brownie z jeżyna, mięta i sosem owocowym

Pysznych dań próbowała publiczność, a przygotowywane były one także na warsztatach kulinarnych z udziałem uczniów suwalskich szkół o profilu gastronomicznych. Zajęcia prowadził znany w całej Polsce kucharz Marcin Budynek, który zasiadał tez w jury, oceniającym potrawy.

23
Lipiec